Mini-circuit de 3 zile prin România pitorească

De multe ori ne ne alimentăm pasiunea de a călători cu drumeții prin țară, mai lungi sau mai scurte. Vă povesteam săptămânile trecute aici, despre 2 trasee de o zi, de făcut rapid. A venit acum rândul altor trasee, de data aceasta mai lungi. Și nu vorbim de trasee montane, ci de un mini-circuit pe care l-am făcut anul trecut.

Vă puteți bucura și inspira din primul circuit propus și făcut de noi, pe care îl recomandăm cu drag și așteptăm să ne spuneți dacă îl veți face sau cum l-ați adaptat voi.

Am planificat o ieșire de 3 zile și aproape 1000 de km, între București și Hunedoara, trecând prin Târgu-Jiu și retur prin Sibiu, un oraș foarte drag nouă, de altfel.

Prima zi: București – Călan

Pentru prima oprire ne-am plănuit o vizită rapidă la Peștera Muierilor. Acestea două se află în Baia de Fier, Gorj, la 3 ore și jumătate de București.

Peștera Muierilor a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogată, peștera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Este prima peșteră electrificată din România.

În funcție de cum vă încadrați în timp, puteți merge rapid și la Peștera Polovragi, unde puteți descoperi şi o piatră cu formă specifică, ce a primit denumirea de Tronul lui Zamolxe. Punctul sacru al Peşterii Polovragi, se spune că locul cu tronul este încărcat de o energie neobişnuită. Vă lăsăm să descoperiți misterul acesteia, făcându-i o vizită 🙂

În drumul nostru, am făcut a doua oprire la operele lui Brâncuși din Târgu-Jiu. Vă puteți dezmorți după drum prin parcul în care se află Masa Tăcerii și Poarta Sărutului sau vă puteți testa abilitățile fotografice alături de Coloana Infinitului.

IMG_20150501_175851.jpg

După prânz am urmat defileul Jiului (anul trecut era în lucru, așa că vă recomandăm puțină răbdare pentru parcurgerea lui), care vă va oferi o priveliște foarte faină.

Pentru prima noapte am ales o cazare în Călan, la un hotel care ne-a plăcut mult. Vă lăsăm aici recomandarea noastră de cazare. Are chiar și piscină, care vara cu siguranță prinde bine, iar gazdele sunt foarte primitoare.

Ziua 2: Călan – Alba-Iulia

Dacă vremea ar fi ținut cu noi, cu siguranță am fi ajuns la Sarmizegetusa Regia. Aceasta a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman.

Cum nu s-a întâmplat așa, am ajuns la Deva, iar aici am vizitat cetatea, care deși în construcție, ne-a impresionat prin măreția ei. Este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania, a fost stăpânită de voievozi, de principi, de conți şi de ducese, a fost dată în dar, vândută și bombardată, însă cu siguranță merită vizitată. Dacă acestea poate nu v-au convins, atunci poate o plimbare cu funicularul vă va încânta. Prețul este de 10 lei.

IMG_20150502_100557.jpg

Următoarea destinație a fost Castelul Huniazilor. Dacă nu ați apucat până acum să îl vizitați, este ocazia perfectă. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Atenție la programul de vizitare, biletul de intrare costă 30 de lei în lunile de vară. Detalii aici.

IMG_20150502_104835.jpg

Seara ne-am îndreptat spre Alba-Iulia, capăt de linie pentru această zi :). Vizita obligatorie este Cetatea Alba Carolina, o altă cetate care ne-a impresionat. Pentru următoarea zi, puteți rămâne să vedeți și schimbarea Gărzii austriece de la Poarta a III-a, ce are loc înainte de ora 12:00 am. În funcție de timpul avut la dispoziție, puteți opta și pentru alte obiective turistice ale acestui oraș. Le puteți găsi pe site-ul orașului, alături de istoria lui, precum și o hartă interactivă a acestuia.

Ultima zi: Alba-Iulia – Sibiu – Cozia – București 10379889_367750923416784_6135470883402138063_o.jpg

Nici ultima zi din mini-circuit nu este mai prejos. După un drum rapid pe mai noua autostrada, ne-am îndreptat rapid spre Sibiu. Aici variantele sunt numeroase. Fie puteți alege să vizitați centrul istoric, dacă nu ați făcut-o deja, fie puteți să vă bucurați de un prânz copios la Maxx Restaurant, care se află puțin mai departe de agitația centrului istoric și pe care l-am descoperit printr-un prieten clandestin :).

Apoi, ne-am urmat cursul drumului, prin Valea Oltului cea măreață. Pentru o dezmorțire rapidă, puteți vizita Mănăstirea Cozia sau chiar Mănăstirea Turnu, care nu se află chiar la îndemână, ci vă va face să vă plimbați puțin prin defileul Oltului. Dacă vremea ține cu voi și aveți timp și chef, vă puteți relaxa chiar și la un ștrand termal din Călimănești sau Căciulata.

IMG_20150503_152250.jpg

Finalul serii ne-a oferit un curcubeu pe măsură, care ne-a făcut să ne gândim deja la următoarea escapadă locală.

IMG_20150503_191927.jpg

Revenim săptămâna următoarea cu un al doilea traseu bifat de noi și pe care vi-l recomandăm pentru următoarea perioadă.

Călătorii frumoase să aveți!

Urmărește CălătoriiClandestini.ro și pe FacebookInstagramPinterest sau Youtube.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s