5 plaje mai puțin cunoscute de vizitat în Bulgaria

Dragi clandestini,

Sezonul estival se apropie de final, însă vremea se anunță bună până spre jumătatea lunii Septembie.

Așa că fie că ați avut sau nu, un sejur pe litoral anul acesta, vă recomandăm câteva plaje frumoase din Bulgaria, foarte aproape de Vama Veche, mai puțin populate, mai curate și mai liniștite comparativ cu litoralul nostru, perfecte pentru o escapadă de weekend sau weekend prelungit.

Check them out!

P.S: Nu uitați de vignetă.

Durankulak

La aproximativ 10 km distanță de Vama Veche, la Durankulak este o zonă de plajă cu camping, recomandată celor care vor sa evadeze de gălăgia și aglomerația din stațiunile de pe litoralul românesc. Dacă vreți să campați aici, acest loc este o opțiune, altfel este doar o modalitate la îndemână de a face plajă într-un loc foarte liniștit, fără să vă deranjeze cineva. De la drumul național și până spre plajă, este drum ok pentru mașină de clasă mijlocie, cam 2/3 din drum. Apoi asfaltul se termină subit, înainte de a ajunge la destinație, dar încet și cu grijă se poate continua drumul.

Tyulenovo

Este o mini stațiune în sine, cu câteva opțiuni de cazare ce par ok, însă fiind pe parte stâncoasă a litoralului bulgaresc nu există o plajă în adevăratul sens al cuvântului, fiecare face plajă literalmente unde dorește. O opțiune populară părea să fie o stâncă ce oferea un acces mai facil la mare și câteva porțiuni mai plate, pe care se putea întinde un prosop 🙂

Tyulenovo, este la aproximativ 40 de km de Vama Veche, de la Durankulak continuăm pe drumul ce duce spre Kavarna, până la Shabla, unde facem stânga în centrul orașului, spre Tyulenovo. Drumul până în Shabla este foarte bun, din Shabla spre Tyulenovo se strică un pic, în sensul ca este „cârpit” din loc în loc, dar important este că se poate merge cu 70-80 de km/h fără să dați cu capul de plafonul mașinii.

Bolata

Spre Bolata aveți 2 variante, din Tyulenovo, fie vă întoarceți până în Shabla, până la drumul european și mergeți apoi spre Kavarna, fie vă continuați drumul din Tyuylenovo direct spre Belgarevo, pe drumul județean. Fetele din echipă ne-au „sfătuit” să optăm pentru prima variantă și s-a dovedit a fi alegerea corectă atât pentru ficații noștri, cât și pentru mașină. Din Shabla se continuă drumul până spre Kavarna, unde se face stânga spre Belgarevo.

Dacă este mijlocul zilei și vă este foame când treceți pe aici, e musai să faceți o oprire la ferma de midii de la Dalboka. Atenție însă, este recomandat să faceți rezervare dacă vreți să fiți siguri că prindeți o masă liberă, altfel va trebui să așteptați destul de mult pentru masă și veți avea nevoie și de un pic de noroc.

Personalul de aici vorbește și înțelege românește, iar pentru meniu au și o variantă în limba română. Noi ne-am luat o porție de icre, ciorbă de midii, midii picante și midii natur cu condimente. Dacă sunteți cu mașina, nu coborâți cu ea până la restaurant, deorece este aglomerat, drumul îngust și panta foarte abruptă.

De la Dalboka, ne continuam drumul spre Belgarevo, iar după ce trecem de Belgarevo, la 4 km, facem stânga spre Golful Bolata. Drumul de 2 benzi se transformă rapid într-un singură, cu refugii la câteva sute de metrii pe stânga sau dreapta, în caz ca se întalnesc două mașini în același timp pe drum. Drumul este asemănător cu cel spre plaja din Corbu.

Se continuă pe acest drumul în coborâre până aproape de capăt, unde se vi se va dezvălui superbul golf Bolata, cu a ei plajă sălbatică. Nisipul și apa arată ispitiror de bine, după un drum lung prin căldură, trebuie să faceți o baie aici.

Citește și: Idei pentru un week-end reușit – 5 locații la poalele muntelui

Dacă vă întoarceți de la Bolata la drumul național, o sa vedeți în partea stângă fosta Fortăreață de la Capul Kaliakra. Faceți stânga la drumul național și mergeți tot înainte până ajungeți la intrarea în fortăreață. Taxa de intrare este de 3 BGN de persoană. Dacă veniți dinspre Belgarevo, mergeți tot înainte până ajungeți la fortăreață.

Odată ajunși la fortăreață, o să găsiți multe căbănuțe cu opțiuni pentru suveniruri și intrarea în fortăreață. Nu a mai rămas mare lucru din Fortăreața de la Kaliakra din păcate, dar este un loc bun pentru fotografi, cu peisaje numai bune de poze. Merită însă să mergeți până la capătul fortăreței, unde veți găsi un fel de turn de veghe, sculptat în stâncă , cu mini capelă, un loc grozav de făcut poze.

Balcik

Balcik este o opțiune mai comercială față cele enumerate mai sus, însă am fost plăcut surprinși la ultima vizită să vedem cât de mult a progresat stațiunea. Pe vremuri, când aparținea de România era considerată perla litoralului românesc, destinația favorită a înaltei societăți românești a vremurilor. Plajele micuțe, dar cu nisip fin, apa turcoaz ce aduce aminte de Maldive și promenada superbă de pe malul mării, ne-au făcut să ne dorim să mai revenim aici și cu altă ocazie.

Topola

Am lăsat ce este mai bun pentru sfârșit, Topola putem să spunem că a fost punctul culminant al călătoriei noastre, ne-ar fi plăcut să fi ajut mai mult timp să stăm aici, dar cu următoarea vom reveni aici.

Kibella Beach este o zonă de plajă cam îngustă , dar bine îngrijită, cu umbreluțe și deloc aglomerată, iar marea este foarte curată aici și de un turcoaz superb. Lângă plaja din Topola se găsește resortul de lux Thracian Cliffs Golf & Beach Resort, cu terenuri de golf, căsuțe de vacanță și restaurante. Prețuri sunt cam piperate, dar pentru ocazii speciale poate fi de efect. Chiar dacă nu sunteți cazați aici, puteți să intrați la restaurantele din interiorul resortului.

Noi am facut acest traseu de sâmbătă dimineață până duminică seara, cu un pit-stop peste noapte la Nisipurile de aur. O opțiune cam neinspirată pentru plajă, dar am prins totuși o cazare foarte bună la Cabacum Beach Private Apartaments, într-un apartament de 4 persoane. Dacă vreți să ajungeți la Nisipurile de Aur, vă recomandăm această cazare, nu și stațiunea, care lasă de dorit la capitolul curațenie și calitate a plajei.

Mai știți și alte locuri faine aproape de țară ce merită explorate?

Călătorii frumoase să aveți!

Urmărește CălătoriiClandestini.ro și pe FacebookInstagramPinterest sau Youtube.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s